Onderzoek naar de effecten van de EUDR
Op de kleinschalige koffieboeren in Oeganda
Op de kleinschalige koffieboeren in Oeganda
De EUDR (European Deforestation Regulation) is bedoeld om de wereldwijde ontbossing een halt toe te roepen. De wet zou ingaan per 30 december 2024 maar is met een jaar uitgesteld.
De strekking van de wet is dat producten die door de EU lidstaten worden geïmporteerd niet mogen bijdragen aan ontbossing. Dit voor de volgende productgroepen: cacao, hout, rund, palmolie, rubber, soja en koffie. De importeur moet kunnen aantonen dat er sinds 30 december 2019 geen ontbossing heeft plaatsgevonden voor de productie of bewerking van het geïmporteerde product.
In het geval van koffie is daarvoor de locatie nodig van de koffieplantage. De importeur dient volledige inzage te geven van de gehele keten. Dit zou, naar verwachting van de wetgever, een positief effect moeten hebben op de ketenpositie van de kleine koffieboer. De wetgever gaat er daarbij vanuit dat de kleinschalige koffieboer eigenaar is van de benodigde geodata. (zie ook de leaflet van de EU)
Tijdens mijn reizen in Oeganda viel het mij op dat de kleinschalige koffieboeren die ik sprak maar slecht op de hoogte waren van de naderende wetgeving in de EU. Ook zag ik koffiehandelaren de geodata verzamelen waardoor de kleinschalige koffieboeren meer afhankelijk werden. Omdat dit momentopnames zijn besloot ik om een breder onderzoek te doen naar het effect van de EUDR op de kleinschalige koffieboeren in Oeganda. In oktober en november 2024 hebben we ruim 200 kleinschalige koffieboeren geïnterviewd. De uitkomst daarvan heb ik verwerkt tot een rapportage. Op basis van deze rapportage ontwerp ik een training voor koffie coöperaties en kleinschalige koffieboeren waarbij ze leren hoe ze zelf betrouwbare informatie over EU regelgeving kunnen vinden en hoe ze zich kunnen voorbereiden op de naderende wetgeving. Dit project richt zich hoofdzakelijk op de EUDR maar bereid de kleinschalige koffieboeren en coöperaties ook voor op de CS3D.
Het onderzoek is uitgevoerd door Pieke Abelman met hulp van een aantal specialisten en twee Oegandese collega's. De kosten van dit onderzoek worden gedragen door BaristaCollege ondersteund door een aantal giften. Wil jij het onderzoek steunen? Neem dan contact op met BaristaCollege.
De volledige financiële onderbouwing en teamsamenstelling zijn te vinden in het uitgebreide onderzoeksrapport.
De verwerking van de gegevens vindt plaats in december 2024. Vanaf januari 2025 is het rapport beschikbaar. Je kunt deze opvragen door contact op te nemen met BaristaCollege. Doe dat door dit formulier in te vullen.
Wil je een lezing over dit onderzoek laten houden door Pieke? Kijk dan hier.
In januari 2025 zal de training worden vormgegeven. Deze gaan we in mei uitrollen bij de aangesloten pilot coöperaties in Oeganda. Op basis van de evaluatie van de pilot doen we nog enkele aanpassingen in juni/juli 2025. Vanaf september zal de training volledig zijn en beschikbaar komen om ook op andere plekken in te zetten. Wil jij de training inzetten bij cooperaties waar jij handelsbetrekkingen mee hebt? Neem dan contact met BaristaCollege op via dit formulier.